După separarea părinților copilul are dreptul de a avea în continuare legături personale cu aceștia. Stabilire program de vizitare minor. Cum procedez în caz de nerespectarea programului de vizită?
SITUAȚIE DE FAPT:
În cazul în care părinții înțeleg să se separe, aceștia pot continua a întreține relații personale cu copilul lor. Acest drept nu poate fi cenzurat de către părintele rezident. Astfel, stabilirea unui program de vizitare a minorului este esențială. Aceasta poate fi stabilit fie de comun acord de către părinți, fie de către instanța de tutelă.
CONDIȚII PENTRU STABILIRE PROGRAM DE VIZITARE MINOR:
-
- Părinții pot fi de acord împreună asupra unui program de vizitare minor;
- Programul de vizitare minor se poate stabili prin act notarial sau prin hotărâre judecătorească;
- Acesta poate fi modificat de comun acord sau prin intermediul instanței de tutelă;
- Totodată, acesta poate fi și flexibil în funcție de programul părinților;
- Trebuie avută în vedere și dorința copilului.
Conform art. 401 alin 1 Cod civil se arată că: În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
Cu toate acestea trebuie avut în vedere, la stabilirea unui program de vizitare minor, și interesul superior al acestuia.
Conform art. 2 din legea 272/2004 trebuie ținut cont și de:
a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educație și sănătate, de securitate și stabilitate și apartenență la o familie;
b) opinia copilului, în funcție de vârsta și gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului, precum și potențialele situații de risc care pot interveni în viitor;
d) capacitatea părinților sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) menținerea relațiilor personale cu persoanele față de care copilul a dezvoltat relații de atașament.De reținut, conform art. 401 alin. 2 Cod civil:
în caz de neînţelegere între părinţi, instanța de tutelă decide cu privire la modalitățile de exercitare a acestui drept.
NERESPECTAREA PROGRAMULUI DE VIZITARE:
Nerespectarea programului de vizitare a minorului reprezintă o faptă infracțională. Aceasta este prevăzută în art. 379 Cod penal:
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămatel.
Pe de altă parte, nerespectarea programului de vizitare poate fi sancționată și prin procedura executării silite conform art. 904 Cod procedură civilă. Prin intermediul executorului judecătoresc se pot obține ulterior penalități pentru fiecare zi în care este împiedicată îndeplinirea obligației de vizitare a minorului. Penalitățile se stabilesc de către instanța de judecată și pot fi între 100-1000 lei/zi.
În concluzie, pentru a fi sigur că procedați corect este recomandat să solicitați o consultanță juridică din partea unui AVOCAT specializat în DREPTUL FAMILIEI. Copilul nu trebuie folosit ca mijloc de șantaj între părinți. Astfel, ne puteți contacta pentru stabilire program de vizitare minor cu profesionalism.
Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !