Am o poprire pe conturi : salariul urmează să fie blocat? Cum scap de poprirea de pe conturi? Cum să fac contestație pentru poprire?
SITUAȚIE DE FAPT
În anul 2006 debitorul a contractat un credit de nevoi personale. Din cauza pierderii locului de muncă nu a mai reușit să achite ratele la zi. Astfel, în anul 2016 a fost deschis primul dosar de executare pe rolul Biroul Executorului Judecătoresc Mihai Cristian. În cel mai scurt timp, debitorului i-a fost instituită o poprire pe conturi. După o perioadă de 3 ani de poprire conturi, executarea silită a încetat. Astfel, debitorul a considerat că debitul datorat a fost stins.
În anul 2022, debitorul primește o nouă poprire pe conturi instituită de către SCPEJ Dobra și Căliman pentru aceeași datorie.
CE TREBUIE FĂCUT PENTRU A RIDICA POPRIREA DE PE CONTURI?
- Soliciți angajatorului o adresă care să ateste că acesta va opera poprirea pe conturi. Diferența de salariu va fi virată în cont;
- Mergi la executorul judecătoresc să-i soliciți o încheiere de ridicare a popririi de pe contul de salariu. Acest lucru este posibil deoarece salariul este deja poprit de către angajator.
- Cu Încheierea respectivă mergi la bancă pentru deblocarea conturilor.
Cu toate acestea, în cazul în care considerați că poprirea este ilegală formulați în termenul de 15 zile o contestație la executare.Conform 715 Cod procedură civilă: ”Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data când: 1. contestatorul a luat cunoștința de actul de executare pe care-l contesta; 2.cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înștiințarea privind înființarea popririi.”
CUM SCAP DE POPRIREA DE PE CONTURI ?
În cadrul contestației formulate trebuie criticată măsura popririi din punct de vedere a legalității acesteia. Și anume: în cazul în care poprirea depășește limitele impuse de art. 729 Cod procedură civilă, POPRIREA pe conturi poate fi ANULATĂ.
Astfel, art. 729 Cod procedură civilă stipulează că:
”salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurărilor sociale, precum si alte sume ce se plătesc periodic debitorului si sunt destinate asigurării mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul in care legea prevede altfel”.
Totodată, dacă suma urmărită nu corespunde cu debitul cunoscut, atunci și acest lucru poate fi contestat. Penalitățile adăugate în mod ilegal pot fi anulate.
Pe de altă parte, până la finalizarea procesului poprirea de pe conturi poate fi suspendată conform art. 719 Cod procedură civilă.
În cazul de față, am dovedit faptul că executarea silită a fost demarată ilegal.
Deși anterior pentru aceeași datorie debitorul achitase tot debitul, i s-a instituit din nou poprire pe conturi pentru aceeași sumă. La dosarul cauzei am depus dovezile de poprire anterioare. Totodată am solicit să se depună și un calcul privind modul de actualizare a creanței. La adresa instanței, INVESTCAPITAL LTD nu a răspuns astfel că instanța a considerat creanța incertă.
În situația în care s-a dovedit că deși achitat debitul, au fost adăugate penalități ilegale, instanța a anulat executarea silită.
În concluzie, dacă ai poprire pe conturi și crezi că este abuzivă, poți solicita un AVOCAT specializat în POPRIRE CONT în vederea stabilirii unei consultanțe.
Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !