Cum procedez dacă sunt executat silit de către Investcapital LTD – Kruk? Aflați cum puteți scăpa de executarea silită. Pot fi executat silit de două ori pentru aceeași datorie?

  1. SITUAȚIA DE FAPT:

În anul 2006, debitorii au contractat un credit. Din cauza problemelor financiare, aceștia au intrat în imposibilitate de plăți. În anul 2013 a fost demarată procedura executării silite împotriva acestora pin intermediul BEJ Ene Mihaela Raluca.

Până în anul 2019 toate conturile debitorilor au fost blocate inclusiv autoturismul sechestrat. În această perioadă lună de lună debitorilor li se popreau 1/3 din venituri.

În data de 11.11.2019 aceștia primesc o Încheiere din partea executorului judecătoresc. Acestora li se aduce la cunoștință că executarea silită va înceta pentru faptul că aceștia nu mai dețineau bunuri urmăribile. Cu toate acestea, situația nu era reală! Ambii debitori continuau să înregistreze venituri salariale și totodată dețineau și un autoturism.

În anul 2022, debitorii primesc o nouă executare silită pentru aceeași datorie însă de data aceasta instrumentată de către SCPEJ Dobra și Căliman.

 

  1. CE TREBUIE FĂCUT DACĂ EȘTI EXECUTAT SILIT DE CĂTRE INVESTCAPITAL LTD – KRUK ? 

    • În primul rând, așa cum au procedat și debitorii, în 15 zile de când ați primit actele trebuie formulată o contestație la executare.
    • Contestația trebuie depusă la instanța de executare.
    • Va trebui achitată o taxă judiciară de timbru conform art. 10 din OUG 80/2013.
    • În cadrul cererii trebuie solicitată anularea executării silite și întoarcerea executării silite pentru recuperarea sumelor poprite.
    • Nu uitați să solicitați și obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată efectuate în cauză. Totodată se poate cere și restituirea taxei judiciare de timbru.

 

EXECUTAT SILIT DE INVESTCAPITAL LTD – KRUK
EXECUTAT SILIT DE INVESTCAPITAL LTD – KRUK
    1. CUM AU REUȘIT DEBITORII SĂ SCAPE DE EXECUTAREA SILITĂ A INVESTCAPITAL LTD – KRUK ?

<  /ol>
În cadrul contestației formulate s-a solicitat constatarea prescripției dreptului creditorului de a mai urmări silit debitorii conform art. 706 coroborat cu art. 709 alin. 3 Cod procedură civilă.

Astfel, potrivit dispozițiilor art. 706 CPC, “dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripție începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.”

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 707 CPC (2) Prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, dacă dreptul de a obține obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obține un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepția autorității de lucru judecat.”

În ceea ce privește  închiderea primului dosar de executare  pentru insolvabilitate, am demonstrat în cadrul contestației prin înscrisurile depuse că de fapt, creditorul Investcapital LTD – KRUK a dorit să renunțe la prima executare silită.

Pentru a nu fi incidente prevederile art. 709 alin. 3 CPC, Investcapital LTD – KRUK a decis să înceteze executarea silită pe motiv că nu ar mai fi existat bunuri urmăribile. Situație contestată de către debitori. În cadrul probei cu înscrisuri s-au depus extrase de cont, adeverințe de venit certificate de atestare fiscal care au demonstrat faptul că la momentul respective debitorii înregistrau venituri ce ar fi putut fi urmărite.

Astfel, având în vedere că debitorii aveau bunuri urmăribile aferente anului 2019, intenția creditorului de a înceta executarea silită pentru lipsa de lichidități nu era altceva decât o renunțare la executarea silită.

În această situație, conform art. 709 alin. 3 CPC, se arată că: ”Prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea”.

Astfel, termenul de prescripție a curs fără întreruperi dacă cel care a demarat executarea înțelege să renunțe la ea.

În concluzie, în cazul în care sunteți executat silit și considerați că este abuzivă ne puteți contacta în vederea stabilirii unei consultanțe.

Contactați-ne și direct pe WhatsApp !