Află când se poate formula o ordonanța președințială în dreptul familiei. Condițiile de admisibilitate. Cât durează ordonanța președințială? Informații utile privind situațiile dificile din cadrul unui proces privind raporturile de familie.

            SITUAȚIE DE FAPT:

Ați intentat un proces de divorț și până se finalizează vă întrebați unde va locui copilul minor? Părintele refuză să se implice în creșterea și educarea copilului până la finalizarea procesului? În această situație instanța poate interveni în luarea măsurilor vremelnice prin ordonanța președințială.

 

            CONDIȚIILE DE ADMISIBILITATE:

Conform art. 997 Cod Procedură civilă: ”Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”.

            Ordonanța președințială poate fi solicitată în următoarele cazuri:

  1. Când există o urgență;
  2. Se dorește păstrarea unui drept care riscă să se piardă în curând;
  3. Pentru prevenirea unei pagube iminente și ireparabile;
  4. Pentru a înlătura piedicile în executarea unui drept.

 

            Condiții obligatorii ale ordonanței președințiale:

  1. Să existe o aparență a dreptului;
  2. Măsurile solicitate să aibă un caracter provizoriu (adică să se poată reveni asupra deciziilor luate);
  3. Să existe o urgență;
  4. Să nu se aducă prejudicii fondului problemei litigioase (doar se verifică aparența dreptului afirmat).

 

            PROCEDURA DE JUDECATĂ:

Cerere privind ordonanța președințială se va depune la instanța competentă să se pronunțe în primă instanță asupra fondului dreptului, conform art. 998 Cod Procedură civilă. Regula este că părțile vor fi citate cu celeritate. Cu toate acestea, în cazuri urgente, judecata poate avea loc și fără citarea părților. În cazuri deosebite, instanța se poate pronunța asupra ordonanței președințiale în aceeași zi fără concluziile părților.

Ordonanța președințială va fi comunicată pârâtului împreună cu înscrisurile aferente. Formularea întâmpinării nu este obligatorie.

Cât durează o ordonanță președințială? De regulă, soluționarea se poate desfășura într-un termen sau două de judecată.

Cât este taxa de timbru pentru ordonanța președințială? Conform art. 6 alin. 2 din OUG 80/2013: ”Cererile privind ordonanța de plată, prevăzută de titlul IX al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se taxează cu 200 lei”.

Judecata va fi de urgență și cu precădere. Nu se pot administra probe ce ar tinde spre o tergiversare a procesului. Pronunțarea soluției se va face în cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonanței se face în cel mult 48 de ore de la pronunțare.

Împotriva soluției primei instanțe, se poate formula apel în termen de 5 zile de la pronunțare dacă s-a dat cu citarea părților, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor. La fel, apelul se judecă de urgență şi cu precădere, cu citarea părților.

Conform art. 1001 Cod Procedură civilă: ”La solicitarea reclamantului, până la închiderea dezbaterilor la prima instanţă, cererea de ordonanţă preşedinţială va putea fi transformată într-o cerere de drept comun, situaţie în care pârâtul va fi încunoştinţat şi citat în mod expres cu această menţiune”.

De reținut: Nu se pot depune două ordonanțe președințiale având același obiect. Excepție, fiind situația în care împrejurările de fapt care au justificat a doua cerere s-au modificat.

În concluzie, pentru a fi sigur că procedați corect este recomandat să solicitați o consultanță juridică din partea unui AVOCAT specializat în DREPTUL FAMILIEI. Întotdeauna trebuie urmărite interesele superioare ale copilului de către ambii părinți. Astfel, ne puteți contacta pentru formularea unei ordonanțe președințiale cu profesionalism.

 

Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !