Ați primit de curând o publicatie de vanzare prin care vă informează că imobilul dvs. urmează să fie executat silit și vândut? Află cum poți solicita anularea vânzării bunului la licitație publică. Contestație la executare.

 

            SITUAȚIE DE FAPT

În cazul unei executări silite, creditorul poate urmări toate bunurile debitorului (chiar și dacă nu s-a garantat cu ele). Astfel, executarea silită se poate îndrepta și asupra bunurilor imobile ale debitorului.

După primirea somației imobiliare și a procesului verbal de constatare, se va întocmi raportul de evaluare. Va urma fixarea prețului pentru care imobilul dvs. va fi scos la licitație publică.

Ulterior se va întocmi de către executorul judecătoresc o publicatie de vanzare. La acest moment se poate discuta despre o contestație la executare împotriva publicatiei de vanzare. Astfel dacă vor fi respectați pașii următori se poate obține anularea vânzării bunului la licitație publică.
 

            CE TREBUIE FĂCUT PENTRU A SOLICITA ANULAREA VÂNZĂRII BUNULUI LA LICITAȚIE PUBLICĂ?

 

  1. Verificați termenul la care va fi stabilită licitația.

Conform art. 838 alin. 2 Cod procedură civilă: ”Termenul stabilit pentru vânzare nu va fi mai scurt de 20 de zile şi nici mai lung de 40 de zile de la afişarea publicaţiei de vânzare la locul unde va avea loc licitaţia”.

  1. Verificați dacă sunt respectate toate condițiile ca o publicatie de vanzare să fie legală.

Conform art. 839 alin. 1 Cod de procedură civilă: ”Publicaţiile de vânzare vor cuprinde următoarele mențiuni:

a) denumirea şi sediul organului de executare;

b) numărul dosarului de executare;

c) numele executorului judecătoresc;

d) numele şi domiciliul ori, după caz, denumirea şi sediul debitorului, ale terţului dobânditor, dacă va fi cazul, şi ale creditorului;

e) titlul executoriu în temeiul căruia se face urmărirea imobiliară;

f) identificarea imobilului cu arătarea numărului cadastral sau topografic şi a numărului de carte funciară, precum şi descrierea lui sumară;

g) preţul la care a fost evaluat imobilul;

h) menţiunea, dacă va fi cazul, că imobilul se vinde grevat de drepturile de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, şi că, în cazul în care creanţele creditorilor urmăritori nu ar fi acoperite la prima licitaţie, se va proceda în aceeaşi zi la o nouă licitaţie pentru vânzarea imobilului liber de acele drepturi. Preţul de la care vor începe aceste licitaţii va fi cel prevăzut la art. 846 alin. (6) şi (7) Cod procedură civilă;

i) ziua, ora şi locul vânzării la licitaţie;

j) somaţia pentru toţi cei care pretind vreun drept asupra imobilului să îl anunţe executorului înainte de data stabilită pentru vânzare, în termenele şi sub sancţiunile prevăzute de lege;

k) invitaţia către toţi cei care vor să cumpere imobilul să se prezinte la termenul de vânzare, la locul fixat în acest scop şi până la acel termen să prezinte oferte de cumpărare;

l) menţiunea că ofertanţii sunt obligaţi să depună, până la termenul de vânzare, o garanţie reprezentând 10% din prețul de pornire a licitației;

m) semnătura şi ștampila executorului judecătoresc.

 

            CUM FORMULEZ O CONTESTAȚIE LA EXECUTARE? ANULARE PUBLICATIE DE VANZARE

În termen de 15 zile de la primirea publicației de vânzare trebuie formulată o contestatie la executare. În cazul în care se constată lipsa condițiilor prevăzute la art. 839 alin. 1 lt. a), c)-m) Cod procedură civilă se poate solicita nulitatea publicației. Astfel se poate obține anularea vânzării bunului la licitație publică.

Extras din publicația de vânzare trebuie să fie publicate într-un ziar de circulație națională dacă valoarea imobilului depășește suma de 250.000 lei. Dacă nu depășește această sumă, se va publica într-un ziar local. În cazul nerespectării acestei condiții se poate anula publicatia de vanzare. În cadrul publicației obligatoriu trebuie să fie cuprinse mențiunile de la art. 839 alin. 1 lit. a), c) f)-m) Cod procedură civilă.

Obligatoriu este ca publicația să fie publicată și în Registrul electronic de publicitate a vânzării bunurilor supuse executării silite. În caz contrar, se va aplica sancțiunea nulității. Astfel se poate solicita anularea publicatiei de vanzare.

În concluzie, în cazul în care ați primit o publicatie de vanzare, puteți formula contestație la executare și opțiune anularea vânzării bunului la licitație publică. Dacă și dvs. vă confruntați cu o asemenea problemă puteți contacta un AVOCAT specializat în EXECUTARE SILITĂ în vederea stabilirii unei consultanțe.

Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !