Am primit o invitație auto de la poliția locală. Cum procedez?
În cazul în care ai primit o invitație auto de la poliția locală trebuie știut că art. 177 alin. 1 din HG 1391/2006 prevede:
”Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulația pe drumurile publice şi luarea masurilor legale în cazul în care se constata încălcări ale acestora se realizează de către polițiștii rutieri din cadrul Politiei Române”.
Legislația în vigoare prevede posibilitatea ca persoanele ce încalcă normele de circulație rutieră să nu poată fi sancționate de către organele poliției locale, aceștia neavând competențe de a constata abateri, amenda sau identifica persoanele ce încalcă normele de circulație auto.
Exemplu practic: Ați parcat autovehiculul într-o zona unde oprirea este interzisă. Când vă întoarceți găsiți pe parbrizul mașinii o invitație de la Poliția locală unde este notat: ”Proprietarul autovehiculului –, cu nr. –, de culoare , este invitat să se prezinte în data și ora de – la sediul Direcției Poliția Locale. Vă rugăm să aveți la dumneavoastră actul de identitate”.
În această situație, organele poliției locale vă invită la sediul acestora. Veți fi obligat să identificași persoana ce a condus autovehiculul la momentul constatării contravenției și aplicării amenzii aferente.
-
CUM PROCEDEZ DACĂ PRIMESC O INVITAȚIE AUTO DE LA POLIȚIA LOCALĂ ?
-
Decid să mă prezint la sediul Poliției locale:
În cazul în care dați curs invitației și vă prezentați la sediu, Poliția vă va aplica o amenda contravențională pentru nerespectarea unor reguli privind oprirea/staționarea autovehiculelor.
”Ce trebuie făcut mai departe?”
În cazul primirii procesului verbal de constatare a contravenției trebuie să cunoașteți că puteți formula plângere împotriva acestuia și solicita anularea.
”În ce bază legală obțin anularea procesului verbal”?
Conform art. 177 din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 195/2002 (Codul rutier) se arată că
„(1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulația pe drumurile publice și luarea măsurilor legale în cazul în care se constat încălcări ale acestora se realizează de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române”.
2. Dacă nu mă prezint la sediul Poliției locale ?
Răspunsul la această întrebare este specificat chiar pe invitația pe care ați primit-o și anume: ”În caz de neprezentare, vor fi luate măsuri de sancționare conform prevederilor art. 2 punctul 31 din Legea nr. 61/1991/R cu amendă de la 500 la 1500 lei, prevăzută de art. 3 alin. (1) lit. c) din același act normativ”.
Conform Deciziei RIL nr. 11/2017 a ICCJ nu vi se va putea aplica această sancțiune. Astfel, trebuie știut că:
”doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”.
În temeiul celor arătate anterior, invitația întocmită de către agentul poliției locale nu va fi justificată.
3. Dacă primesc amendă pentru neprezentarea la sediul Poliției locale?
În această situație, puteți formula plângere contravențională și solicita anularea procesului verbal de contravenție cât și exonerarea de la plata amenzii. Conform aceleași Decizii RIL nr. 11/2017 a ICCJ se arată că:
”legiuitorul nu a stabilit, în mod expres, în competența poliției locale atribuția de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, și nici de a aplica sancțiunile contravenției prevăzute de dispozițiile art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991”.
4. Dacă sunt amendat pentru nerespectarea prevederilor unui HCL ?
Există și situația în care printr-o hotărâre a consiliului local se poate specifica expres că poliția locală are competența să constate și să sancționeze fapte cu privire la staționarea sau oprirea în anumite locuri interzise. Ce se poate face într-o astfel de situație?
5. Dacă persoana care a condus nu este proprietarul mașinii:
În situația în care poliția locală va aplica o amendă proprietarului autoturismului, trebuie formulată plângere contravențională împotriva procesului verbal și solicita anularea acestuia dovedind că cel care deține mașina nu o conducea la momentul săvârșirii contravenției.
6. Dacă persoana care a condus este proprietarul mașinii :
În această situație, poliția locală este îndreptățită să întocmească în mod legal procesul verbal de sancționare și să aplice amenda prevăzută de actul normativ.
-
ÎNTREBĂRI UTILE ÎN VEDEREA CONSULTĂRII UNUI AVOCAT:
- Unde pot formula plângerea împotriva procesului verbal de contravenție?
- În ce termen pot formula plângerea?
- Ce taxe de timbru trebuie să achit?
- Dacă achit amenda pot să mai formulez plângere?
- Pot să contest amenda și pentru alte motive?